About Me

My photo
just a simple girl,, love to read novels.. friendly~~ want to be a dentist in future!!

Monday, October 20, 2014

FLAWLESS? NO!

Assalamualaikum,
tetibe rase macam nak menulis kat blog plak. haha
hmm, punye lame x update kan.
agak bz dengan study n program2 sume.
btw, aku agak enjoy dah masuk 2nd year ni. sebabnye dah mule belajar subjek2 yg berkaitan dengan kos food biotechnology ni. wee. dan semester ni subjek dye agak best2. dapat lecturer pon best2, sem ni belajar, food chemistry, food science n technology, dakwah, akidah, business, critical thinking n problem solving, philosophy of science n technology.  aku suka kelas akidah sebabnye byk bende baru yg aku belajar. walaupun ustaz tu from nigeria, tpi dye boleh ckp indonesia since dye kawin ngan indonesian woman.
n bile dah start belajar pasal food ni, barulah sedar, kebanyakan makanan kite yg kite makan ni bukanlah sihat sgt. terlalu byk bende yg artificial. hmm.

ape lagi nak ckp ehh.
hmm, ouh, tentang life aku lah.
agak serabut jugak sem ni. haha. x terurus pun hadooo.
tapi, boleh dah manage siket2.
haha.
aku suke bz kan diri walau kadang2 rase mcm terbeban bile bz tu. sebab ape aku suke bz kan diri, sebabnye aku, bile ade mase lapang, suke buat keja xde faedah, tgk movie la. ape laa. hahah.
mohon aku lebih kuat belajar sem ni. nak berjaya! yeahhh, deen list and dean list, inshaaAllah.

hmm, haa. kalau zaman remaja remaji ni suke hot2 issue pasal tunang la ape la sumee kann.
org duk tanya, syira bile nak tunang la, bila nak kawen la. da ade someone special?
ni jawapan aku: kalau syira ade someone special pon, mesti dye lari, haha,  memangdangkan diri sendiri pon sebuk dgn pelbagai perkara. haha, melainkan dia boleh memahami keadaan diriku ini dan juga boleh bersabarlah ye~~


mama pon salu ckp, fokus je la kat  pelajaran tu. kalau dah jodoh, x kemane jugak.. kalau tgk syira ni, mmg boyfriend boleh lari, bz sgt. hahaha. lainla kalau dia faham keadaan syira~
n pesanan dri family members jugak, kalau dia mmg btul2 serious, dye akan take step yg betul2 serious. like jumpe parents ke, call parents ke or berterus terang or etc... setakat sembng2 gitu je, hmm hmm... so kite xkan expect yg lebih2,. friend zone je la kann.


ehhh, ape pulak tetibe cite pasal bende ni, haha. cukup2. yg penting sekarang. family n study come first,  Assignment menanti je ni, ahah,
Nurfatin Syahirah Mohamed Ali ingin berjaya di dunia dan akhirat dan cita2nya ialah menjejakkan kaki ke syurga :) InshaaAllah. Amin


ni je kot nak tulis. ade mase, update lagi,
Wassalam~


Thursday, July 17, 2014

MONOLOG

Assalamualaikum.
rasenye dah dekat setahun agaknye x update blog, haha. tetibe arini terase nak update, mungkin baru ade mase n baru ade mood balek nak conteng2 blog ni, haha, 

.KEHIDUPAN.LIFE.

ye, itulah yg kite semua tengah jalani, KEHIDUPAN,
setelah abes tahun pertama sebagai pelajar sarjana muda bioteknologi makanan di USIM, pelbagai bende yg diri ini lalui, penuh warna warni, jika dibandingkan dgn sebelum2 ini, tempoh setahun ini betul2 memberi aku byk pengalaman.. pahit dan manis.

terlalu byk perkara yg aku pelajari. baik dari segi pelajaran mahupun dari segi kehidupan, 
aku gembira dengan kehadiran sahabat2 ku yg sentiasa ada utk aku, namun. kadang kala dlm persahabatan, terjadi juga perselisihan, namun,, setiap masalah, ade jalannya. Alhamdulillah, dpt lalui itu semua.

Hidup ini juga penuh dengan perasaan.. gembira, sedih, suka, benci dan sebagainya. uniknya manusia ALLAH ciptakan, penuh dengan perasaan. setiap perasaan itu biarlah disandarkan kpd ALLAH.. sama ada ketika senang, gembira mahupun susah dan sedih, biarlah diri sentiasa dekat dgn ALLAH.

Kadang2 Allah datangkan ujian, kdg2 nmpak kecil, tpi besar rupanya. tapi, dari ujian2 itu aku bina kekuatan. terima kasih ALLAH :)

aku juga mahu minta maaf. kadang2, tidak mampu menjage hati semua org. kadang2 tidak sedar sedang melakukan kesilapan. maafkan aku.

maafkan aku juga. kadang2 aku diam tanpa penjelasan.. aku mencari ketenangan. tidak mahu diri ini disibukkan dengan perkara2 duniawi sahaja.

maafkan aku jika aku sakitkan hati.tidak pernah terlintas utk menyakiti sesiapa. kadang aku juga tersilap langkah, maafkan aku.

jika aku salah, tegur aku. betulkan aku. jgn biarkan aku. 

kadang2 aku juga perlu penjelasan. maka, jelaskanlah kepadaku. aku menerima.

kadang2, aku perlu org lain utk fahami diri aku. maka, fahamilah daku.. kenalilah bagaimana diriku,

.MONOLOG. 17 JULAI 2014.








Friday, May 17, 2013

TAMHIDI USIM

assalamualaikum semua,, post ni khas untuk junior2 tamhidi usim 2013/2014.. welcome to usim,,,,,,,,,,,,,,,,heee

first,, nak ucap tahniah kepada semua yg dah berjaya dapat tawaran.. yg x dapat,,jgn bersedih sebab ALLAH tahu ape yg terbaik untuk kita :)

okay,, kat tamhidi usim,, ade 5 tamhidi iaitu:
1. tamhidi sains teknologi
2. tamhidi perubatan
3. tamhidi pergigian
4. tamhidi perakaunan
5. tamhidi syariah dan undang2

saye ni merupakan pelajar TAMHIDI SAINS DAN TEKNOLOGI 2012/2013..
heee,,
so..akak boleh share pasal tamhidi sc tech la.. medic n dentist pun same je subjeknye,, cume x tahu la about akaun n syariah undang2,, minta maaf yeee,,hee

ramai yg tanye,, nanti DEGREE, budak sc tech ni bleh amek ape?
okay,, di dini ade senarainye :

1. food biotechnology
2. sains aktuari n pengurusan risiko
3. ISA
4. financial math
5. fizik gunaan
6. industrial chemical technology
7. architechture
8. electronic engineering

bagi sape2 yg dapat pointer baik dan berminat dgn dentist n medic.. boleh apply jugak untuk degree
1. perubatan
2. pergigian

SUBJEK
sekarang cite pasal subjek pulak..
untuk sem 1:
1. biology
2. chemistry
3. physics
4. mathematics
5. english
6. bahasa arab
7. quranic n hadith in science

sem 2:
1. biology
2. chemistry
3. physics
4. mathematics
5. english
6. bahasa arab
7. ICT


NASIHAT

di sini akak nak memberi beberape nasihat berdasarkan pengalaman akak ni,,huh

1. kehidupan di tamhidi tidak same dgn sekolah,, tambah2 lagi cara belajar.

2. each sem ade 7 subjek,, akak sarankan siap2 beli dari rumah lagi buku tulis 10 buah, beli yg tebal2... panjang pendek suka hati lah,, better panjang rasenye,, tapi depend kat korang la.. itu untuk latihan tutorial n buku nota.. chemistry kena salin nota mase lecturer ajar,, xdpt lecture notes tau! huhu,, untuk 1st sem la.. 2nd sem dpt lecture notes,,yg lain2 subjek dpt lecture notes,, untuk subjek bio,,jgn tido ye dlm kelas bio..  jot down bende yg penting2,, bio bukan subjek membace tau,, kalau tetinggal point penting yg lecturer bagitau,, susah nak faham,, jgn set dlm mind yg bio boleh bace je,, itu same sekali tidak betul,,hee,

3. siapkan semua soalan tutorial sebelum masuk kelas tutorial.. make sure,, buat! jgn x buat,, nanti menyesal di kemudian hari,, sebab soalan exam salunye dri tutorial je..

4. sebelum masuk kuliah,, buat quick revision.. especially MATHEMATICS! kalau korang x bace dulu,, x pahamkan dulu b4 masuk kuliah,, memang korang blur n korang akn ketinggalan... belajar kat tamhidi x same dgn sekolah.

5. jgn tangguhkan kerja! nanti bertimbun- timbun,, x tau nak siapkan yg mane satu.. siapkan assingment..

6. jgn buang mase! setiap mase yg ade gunekan untuk ulang kaji,, wat homework, assignment..

7. jgn abeskan weekend dgn bende x berfaedah,, it's better to have a study group.. serious,, study group sgt membantu..

8. buat jadual belajar supaya cara belajar lebih terurus

9. mcm biase,, as a student,, kite memang kena hormat lecturer2 kite.. jage hubungan dgn ALLAH dan juga hubungan dgn manusia,, :)

FINANCIAL

skang ni cite pasal financal pulak lah,, hurmm,, dekat tamhidi korang akan DAPAT ELAUN,,dalam seribu lebih setiap sem.. cume lambat siket la.. awal2 tu kena la gune duit sendiri,,
disebabkan dulu akak mase sek men duk kat hostel. duk hostel belanje siket je. sehari seringgit or 2 ringgit je la spend kat kantin or koop..
tapi bila masuk alam tamhidi ni,, mule2 tekejut la..  byk la kena guna duit,,huhuhu,, tapi lame2 boleh adjust... kalau ari kuliah xde la smpai rm10 gune,, dalam  sehari rm6..   pandai2 la adik2 sume adjust perbelanjaan eh,, dah besar kan,hee.. gune duit elaun dgn sebaiknye,,hee..

KEHIDUPAN
okay,, seterusnye nak ckp pasal kehidupan lah..
pelajar2 tamhidi akn ditempatkan dekat  kolej kediamn nilam court,, tapi x tahu la next batch ni dah tukar tempat ke ape.. pagi2 pegi usim naik bas,,bas ada disediakn.. it takes about 15-20 minutes la nak smpai,, .. better amek bas awal pagi.. x ramai org,,hee. tapi depend la kat korang,,hehe
sape ade lesen,, boleh bawak transport sendiri :)
nanti sampai kat usim.. boleh breakfast kat student mall or kat mane2 cafe fakulti.
selalunye kalau ade kelas sampai petang.. xde la balek kolej kediaman.. mane sempat nak balek,, waktu rehat sejam je,,huhu
petang2 balek naik bus..

PEMAKAIAN
- bagi muslimat baju kurung or jubah,,sandal/  kasut( tapi masuk lab memang kena pakai kasut bertutup)
-bagi muslimin mcm biase lah,, kemeja, seluar slack, tie n berkasut. hari jumaat ley pakai baju melayu.

LECTURER

serious ckp,, sume lecturer memang best giler.. rase sgt bersyukur ke hadrat ILAHI sebab dapat lecturer yg best2,, huhu,, beljar pun best,, heee.. time kasih ye sume lecturer,, sudi mengajar dan membantu kami,hee,,
korang rajin2 la jumpe lecturer,, pegi bilik dyeorg,,heee,,mereka sume sporting n best2 :)

KELEBIHAN

duduk kat usim,, mestilah ade suasane islamic tu,, hehhe..ade group usrah,, ade majlis ilmu..  korang adekan la budaya bagi tazkirah sebelum kuliah start... :)
in  shaa ALLAH,, pelajar2 usim menjaga batas2 pergaulan :)
korang berpeluang la join program2, ceramah2..  macam sesi yg lepas,, usim ade jemput ustaz don, yatt hamzah, fatimah syarha, habib ali zainal abidin, hilal asyraf dan mcm2 lagi la.. best tau dapat join ceramah2,,heee..
korang pun,,msuk usim,, dapat la rase suasane U awal2,,heee,,


rasenye itu je kot perkongsian akak,,,  buat yg terbaik ye semua,, tidak kiralah kita berada di universiti mana pun,, yang penting,, BERUSAHA..
SELAMAT MAJU JAYA SEMUA..
wassalam..  :)

































Thursday, November 22, 2012

ALLAH IS THE BEST PLANNER :)

ASSALAMUALAIKUM..

hye hye hye,,,huhu,,lame dah x update,,hurmm,senanye miss syira nak balek usim dah,,,setelah sbulan cuti sem,,ni nak masuk sem 2,,,doakan utk miss syira eh! smoge miss syira berjaye mencapai cita2 dunia dan akhirat miss syira.. In Shaa ALLAH,,,
okay tajuk kat atas..ALLAH IS THE BEST PLANNER,,
memang,,x dapat di tolak  x dpt di sangkal ALLAH adalah best planner,,PERANCANG TERBAIKK,,DIA tahu ape yg terbaik untuk hamba2 NYA...
so,,andai kita di timpa ujian,,bersabarlah dan redhalah,,pasti ade hikmah,,jgn pernah mengeluh,,tapi redha,,sebab,,ALLAH IS THE BEST PLANNER,,
same goes kepade sape2 yg putus cinta ke...kalau dah ditakdirkan tiada jodoh,,terimalah,,,fikirlah,,ALLAH dah mentakdirkan kita dgn org lain,,jgn terus menerus menangisi perpisahan,,,tapi yg paling penting,,cari cinta ALLAH dahulu,,in shaa ALLAH kebahagian dunia akhirat dapat kita capai,,
so,,,rase tgh sedih giler skang ni..nak balek usim dah,,,huhuhu,,susah btul nak tinggalkan umah,,
xpe,,ALLAH IS THE BEST PLANNER,,
so..smpai di sini je,,,pray for all muslim especially for palestinian,,
ASSALAMUALAIKUM :)

Saturday, September 8, 2012

hye' i'm back :)

hye hye hye,,,hurmm,,sedar x sedar,,,nak dekat abes dah satu semester miss syira kat usim ni,,,about 5 weeks to go n i'll take my FINAL exam!! huwaaa,,takut la jugak kan,,,hhaha,,,wish me luck eh,,,wishing for 4 flat,,,jyeahh,,,hahah,,hurmm,,sonok la jugak duk kat usim ni,,hahah,,jap,,berkurun berabad dah miss syira x update blog kan,,huhuu,,,hurmm,,best la duk kat sini,,kawan2 baek,,housemates baek..heee..hurmm,,i miss my family so much,,even raye aritu dah balek rumah dah,,but still missing them,,huhu,,,however life must be go on,,,huhuu,,inilah yg dipanggil kehidupan kan,,,hurmm,,,i would like to say something about girl...haha,,,hurmm,,aritu mase kuliah bio,,,my lecturer said " HATI PEREMPUAN DI MULUT, MULUT LELAKI DEKAT HATI".. betulkan statement ni,,hihihi,,,why why? haha,,betullah,,pmpuan kadang2 dye pakai ckp je,,tapi dye x bermakne nak ckp ape2 pun,,dye just ckp je,,,kadang2 dye marah,,tpi x bermaksud pun nak marah,,huhu,,hurmmm ...i wanna stop here..,,nak study pulak,,hee,,again,,wish me luck in this coming final exam,,heheh,,daa daa,,wassalam,,

Saturday, May 19, 2012

usim

hehe,,,hye!
okay,,nak tau x,,miss syira teelah ditawarkan mengikuti tamhidi sains dan teknologi di universiti sains islam malaysia,,tamhidi ni asasi lah,,hihih,,,23 mei ni nak pi dah,,,doakan miss syira bejaya eh kat sane naty!
hurmm,,arini sedih senanye,,tpi,,dah okay dah ,,hihihi,,ALLAH itu MAHA ADIL,,kadang2 bagi rase sedih,,,selepas itu bagi rase gembira :))
di sini,,miss syira,,,mendoakan kejayaan kawan2 miss syira,,miss syira doakan semua berjaya dunia akhirat,,inshaallah,,amin,,
good luck ye semua!
daa daa~

Thursday, April 26, 2012

kolej matrikulasi perak

assalamualaikum,,hye hye,,hihii,,okay,,25 april 2012 ari tu,,sume la spm former 2011 tunggu2 kul 12,,haha,,sebab ape?? matrik kluar result,,,hahah,,okay,,miss syira dapt KOLEJ MATRIKULASI PERAK,,
hhihihihi,kembali ke GOPENGHAGEN...huhuhu,,dah 5 taun duk situ,,tmbah staun lagi,,hahha,,mungkin org x terbayangkn sbp integrasi gopeng tu ngan matrik gopeng,,tau x,,sbelah2 je,,yg memisahkan kteorg adelah pagar,,boleh2 sembang2 lagi ngan dak matrik,,huhuh,,nn,,well,,memang tmpat ni pedalamn,,dlm 4km bru jmpe simpang utame nak kuar ke pekan,,,,huhuhu,,xpelah,,syukur alhamdulillah dpt situ,,gpun,,jimat duet,,nak balek,,dekat siket,,still dlm perak,,n dah pro dah kat gopeng tu,,mane x nye,,5 taun dah duk situ,,nak balek ke ape ke tau la nak mnuju ke mane,,hew3,,btw,,masih menunggu result UPU,,,kalau dpt asasi yg btul2 kos yg miss syira nak,,will go for asasi lah,,klu x,futher matrik ler,,hihi,,doakan miss syira berjaye!