About Me

My photo
just a simple girl,, love to read novels.. friendly~~ want to be a dentist in future!!

Monday, October 20, 2014

FLAWLESS? NO!

Assalamualaikum,
tetibe rase macam nak menulis kat blog plak. haha
hmm, punye lame x update kan.
agak bz dengan study n program2 sume.
btw, aku agak enjoy dah masuk 2nd year ni. sebabnye dah mule belajar subjek2 yg berkaitan dengan kos food biotechnology ni. wee. dan semester ni subjek dye agak best2. dapat lecturer pon best2, sem ni belajar, food chemistry, food science n technology, dakwah, akidah, business, critical thinking n problem solving, philosophy of science n technology.  aku suka kelas akidah sebabnye byk bende baru yg aku belajar. walaupun ustaz tu from nigeria, tpi dye boleh ckp indonesia since dye kawin ngan indonesian woman.
n bile dah start belajar pasal food ni, barulah sedar, kebanyakan makanan kite yg kite makan ni bukanlah sihat sgt. terlalu byk bende yg artificial. hmm.

ape lagi nak ckp ehh.
hmm, ouh, tentang life aku lah.
agak serabut jugak sem ni. haha. x terurus pun hadooo.
tapi, boleh dah manage siket2.
haha.
aku suke bz kan diri walau kadang2 rase mcm terbeban bile bz tu. sebab ape aku suke bz kan diri, sebabnye aku, bile ade mase lapang, suke buat keja xde faedah, tgk movie la. ape laa. hahah.
mohon aku lebih kuat belajar sem ni. nak berjaya! yeahhh, deen list and dean list, inshaaAllah.

hmm, haa. kalau zaman remaja remaji ni suke hot2 issue pasal tunang la ape la sumee kann.
org duk tanya, syira bile nak tunang la, bila nak kawen la. da ade someone special?
ni jawapan aku: kalau syira ade someone special pon, mesti dye lari, haha,  memangdangkan diri sendiri pon sebuk dgn pelbagai perkara. haha, melainkan dia boleh memahami keadaan diriku ini dan juga boleh bersabarlah ye~~


mama pon salu ckp, fokus je la kat  pelajaran tu. kalau dah jodoh, x kemane jugak.. kalau tgk syira ni, mmg boyfriend boleh lari, bz sgt. hahaha. lainla kalau dia faham keadaan syira~
n pesanan dri family members jugak, kalau dia mmg btul2 serious, dye akan take step yg betul2 serious. like jumpe parents ke, call parents ke or berterus terang or etc... setakat sembng2 gitu je, hmm hmm... so kite xkan expect yg lebih2,. friend zone je la kann.


ehhh, ape pulak tetibe cite pasal bende ni, haha. cukup2. yg penting sekarang. family n study come first,  Assignment menanti je ni, ahah,
Nurfatin Syahirah Mohamed Ali ingin berjaya di dunia dan akhirat dan cita2nya ialah menjejakkan kaki ke syurga :) InshaaAllah. Amin


ni je kot nak tulis. ade mase, update lagi,
Wassalam~


Thursday, July 17, 2014

MONOLOG

Assalamualaikum.
rasenye dah dekat setahun agaknye x update blog, haha. tetibe arini terase nak update, mungkin baru ade mase n baru ade mood balek nak conteng2 blog ni, haha, 

.KEHIDUPAN.LIFE.

ye, itulah yg kite semua tengah jalani, KEHIDUPAN,
setelah abes tahun pertama sebagai pelajar sarjana muda bioteknologi makanan di USIM, pelbagai bende yg diri ini lalui, penuh warna warni, jika dibandingkan dgn sebelum2 ini, tempoh setahun ini betul2 memberi aku byk pengalaman.. pahit dan manis.

terlalu byk perkara yg aku pelajari. baik dari segi pelajaran mahupun dari segi kehidupan, 
aku gembira dengan kehadiran sahabat2 ku yg sentiasa ada utk aku, namun. kadang kala dlm persahabatan, terjadi juga perselisihan, namun,, setiap masalah, ade jalannya. Alhamdulillah, dpt lalui itu semua.

Hidup ini juga penuh dengan perasaan.. gembira, sedih, suka, benci dan sebagainya. uniknya manusia ALLAH ciptakan, penuh dengan perasaan. setiap perasaan itu biarlah disandarkan kpd ALLAH.. sama ada ketika senang, gembira mahupun susah dan sedih, biarlah diri sentiasa dekat dgn ALLAH.

Kadang2 Allah datangkan ujian, kdg2 nmpak kecil, tpi besar rupanya. tapi, dari ujian2 itu aku bina kekuatan. terima kasih ALLAH :)

aku juga mahu minta maaf. kadang2, tidak mampu menjage hati semua org. kadang2 tidak sedar sedang melakukan kesilapan. maafkan aku.

maafkan aku juga. kadang2 aku diam tanpa penjelasan.. aku mencari ketenangan. tidak mahu diri ini disibukkan dengan perkara2 duniawi sahaja.

maafkan aku jika aku sakitkan hati.tidak pernah terlintas utk menyakiti sesiapa. kadang aku juga tersilap langkah, maafkan aku.

jika aku salah, tegur aku. betulkan aku. jgn biarkan aku. 

kadang2 aku juga perlu penjelasan. maka, jelaskanlah kepadaku. aku menerima.

kadang2, aku perlu org lain utk fahami diri aku. maka, fahamilah daku.. kenalilah bagaimana diriku,

.MONOLOG. 17 JULAI 2014.