About Me

My photo
just a simple girl,, love to read novels.. friendly~~ want to be a dentist in future!!

Friday, May 17, 2013

TAMHIDI USIM

assalamualaikum semua,, post ni khas untuk junior2 tamhidi usim 2013/2014.. welcome to usim,,,,,,,,,,,,,,,,heee

first,, nak ucap tahniah kepada semua yg dah berjaya dapat tawaran.. yg x dapat,,jgn bersedih sebab ALLAH tahu ape yg terbaik untuk kita :)

okay,, kat tamhidi usim,, ade 5 tamhidi iaitu:
1. tamhidi sains teknologi
2. tamhidi perubatan
3. tamhidi pergigian
4. tamhidi perakaunan
5. tamhidi syariah dan undang2

saye ni merupakan pelajar TAMHIDI SAINS DAN TEKNOLOGI 2012/2013..
heee,,
so..akak boleh share pasal tamhidi sc tech la.. medic n dentist pun same je subjeknye,, cume x tahu la about akaun n syariah undang2,, minta maaf yeee,,hee

ramai yg tanye,, nanti DEGREE, budak sc tech ni bleh amek ape?
okay,, di dini ade senarainye :

1. food biotechnology
2. sains aktuari n pengurusan risiko
3. ISA
4. financial math
5. fizik gunaan
6. industrial chemical technology
7. architechture
8. electronic engineering

bagi sape2 yg dapat pointer baik dan berminat dgn dentist n medic.. boleh apply jugak untuk degree
1. perubatan
2. pergigian

SUBJEK
sekarang cite pasal subjek pulak..
untuk sem 1:
1. biology
2. chemistry
3. physics
4. mathematics
5. english
6. bahasa arab
7. quranic n hadith in science

sem 2:
1. biology
2. chemistry
3. physics
4. mathematics
5. english
6. bahasa arab
7. ICT


NASIHAT

di sini akak nak memberi beberape nasihat berdasarkan pengalaman akak ni,,huh

1. kehidupan di tamhidi tidak same dgn sekolah,, tambah2 lagi cara belajar.

2. each sem ade 7 subjek,, akak sarankan siap2 beli dari rumah lagi buku tulis 10 buah, beli yg tebal2... panjang pendek suka hati lah,, better panjang rasenye,, tapi depend kat korang la.. itu untuk latihan tutorial n buku nota.. chemistry kena salin nota mase lecturer ajar,, xdpt lecture notes tau! huhu,, untuk 1st sem la.. 2nd sem dpt lecture notes,,yg lain2 subjek dpt lecture notes,, untuk subjek bio,,jgn tido ye dlm kelas bio..  jot down bende yg penting2,, bio bukan subjek membace tau,, kalau tetinggal point penting yg lecturer bagitau,, susah nak faham,, jgn set dlm mind yg bio boleh bace je,, itu same sekali tidak betul,,hee,

3. siapkan semua soalan tutorial sebelum masuk kelas tutorial.. make sure,, buat! jgn x buat,, nanti menyesal di kemudian hari,, sebab soalan exam salunye dri tutorial je..

4. sebelum masuk kuliah,, buat quick revision.. especially MATHEMATICS! kalau korang x bace dulu,, x pahamkan dulu b4 masuk kuliah,, memang korang blur n korang akn ketinggalan... belajar kat tamhidi x same dgn sekolah.

5. jgn tangguhkan kerja! nanti bertimbun- timbun,, x tau nak siapkan yg mane satu.. siapkan assingment..

6. jgn buang mase! setiap mase yg ade gunekan untuk ulang kaji,, wat homework, assignment..

7. jgn abeskan weekend dgn bende x berfaedah,, it's better to have a study group.. serious,, study group sgt membantu..

8. buat jadual belajar supaya cara belajar lebih terurus

9. mcm biase,, as a student,, kite memang kena hormat lecturer2 kite.. jage hubungan dgn ALLAH dan juga hubungan dgn manusia,, :)

FINANCIAL

skang ni cite pasal financal pulak lah,, hurmm,, dekat tamhidi korang akan DAPAT ELAUN,,dalam seribu lebih setiap sem.. cume lambat siket la.. awal2 tu kena la gune duit sendiri,,
disebabkan dulu akak mase sek men duk kat hostel. duk hostel belanje siket je. sehari seringgit or 2 ringgit je la spend kat kantin or koop..
tapi bila masuk alam tamhidi ni,, mule2 tekejut la..  byk la kena guna duit,,huhuhu,, tapi lame2 boleh adjust... kalau ari kuliah xde la smpai rm10 gune,, dalam  sehari rm6..   pandai2 la adik2 sume adjust perbelanjaan eh,, dah besar kan,hee.. gune duit elaun dgn sebaiknye,,hee..

KEHIDUPAN
okay,, seterusnye nak ckp pasal kehidupan lah..
pelajar2 tamhidi akn ditempatkan dekat  kolej kediamn nilam court,, tapi x tahu la next batch ni dah tukar tempat ke ape.. pagi2 pegi usim naik bas,,bas ada disediakn.. it takes about 15-20 minutes la nak smpai,, .. better amek bas awal pagi.. x ramai org,,hee. tapi depend la kat korang,,hehe
sape ade lesen,, boleh bawak transport sendiri :)
nanti sampai kat usim.. boleh breakfast kat student mall or kat mane2 cafe fakulti.
selalunye kalau ade kelas sampai petang.. xde la balek kolej kediaman.. mane sempat nak balek,, waktu rehat sejam je,,huhu
petang2 balek naik bus..

PEMAKAIAN
- bagi muslimat baju kurung or jubah,,sandal/  kasut( tapi masuk lab memang kena pakai kasut bertutup)
-bagi muslimin mcm biase lah,, kemeja, seluar slack, tie n berkasut. hari jumaat ley pakai baju melayu.

LECTURER

serious ckp,, sume lecturer memang best giler.. rase sgt bersyukur ke hadrat ILAHI sebab dapat lecturer yg best2,, huhu,, beljar pun best,, heee.. time kasih ye sume lecturer,, sudi mengajar dan membantu kami,hee,,
korang rajin2 la jumpe lecturer,, pegi bilik dyeorg,,heee,,mereka sume sporting n best2 :)

KELEBIHAN

duduk kat usim,, mestilah ade suasane islamic tu,, hehhe..ade group usrah,, ade majlis ilmu..  korang adekan la budaya bagi tazkirah sebelum kuliah start... :)
in  shaa ALLAH,, pelajar2 usim menjaga batas2 pergaulan :)
korang berpeluang la join program2, ceramah2..  macam sesi yg lepas,, usim ade jemput ustaz don, yatt hamzah, fatimah syarha, habib ali zainal abidin, hilal asyraf dan mcm2 lagi la.. best tau dapat join ceramah2,,heee..
korang pun,,msuk usim,, dapat la rase suasane U awal2,,heee,,


rasenye itu je kot perkongsian akak,,,  buat yg terbaik ye semua,, tidak kiralah kita berada di universiti mana pun,, yang penting,, BERUSAHA..
SELAMAT MAJU JAYA SEMUA..
wassalam..  :)